Anders dan in het verleden, komen er tegenwoordig elke dag grote hoeveelheden informatie op ons af. Deze data moeten we allemaal verwerken. Meestal gaat dat goed, maar op hectische momenten kan het ons wel eens teveel worden.

Nu is gezonde spanning niet perse slecht voor je, maar langdurige spanning leidt tot stress en in het ergste geval tot een burn-out. Helaas wordt er nog vaak veel te laat gesignaleerd dat er iets meer aan de hand is dan alleen ‘het druk hebben’ of ‘gespannen zijn’.  Een burn-out is heftig: het zorgt voor lichamelijke en geestelijke uitputting.

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) verloopt het herstel van een burn-out in 3 fasen.
Fase 1. Begrijpen en accepteren. Fase 2. Problemen op een rij zetten en oplossingen bedenken. Fase 3. Oplossingen uitvoeren. Hulp van een praktijkondersteuner-ggz, maatschappelijk werker of psycholoog kan nodig zijn. Met de bedrijfsarts kan besproken worden hoe je zo veel mogelijk je werk kunt blijven doen of snel weer kunt oppakken, want werken helpt bij het herstel.
Helaas is herstel een maandenlang proces.

Vroeg signaleren en eerder ingrijpen kan heel veel ellende voorkomen.
Bij welke signalen moet er een belletje gaan rinkelen?
– onrustig zijn
– geen overzicht hebben over de uit te voeren taken
– moeite hebben met prioriteiten stellen
– afspraken vergeten
– geen besluiten kunnen nemen
– vaker ziek zijn
– nek- en schouderklachten

Preventie
Wat veel mensen nog niet weten is dat een professional organizer bij hoge werkdruk en ter preventie van stress of burn-out kan helpen met individuele begeleiding, trainingen en workshops.
Uit cijfers van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de NBPO blijkt dat, na individuele begeleiding van een professional organizer:
45% de planning weer haalt
58% meer overzicht heeft
40% minder werkdruk ervaart
50% beter in balans is
84% zeer tevreden is

Wat kun je zelf doen?
Luister goed naar de signalen van je lichaam. Merk je aan iemand in je omgeving dat de boog wel erg strak gespannen staat? Vraag wat er aan de hand is en wat de spanning veroorzaakt.
Grijp op tijd in, laat het niet zover komen dat er een maandenlang herstelproces nodig is om weer optimaal te kunnen functioneren.

 

Vond je deze blog inspirerend? Deel het dan, zodat iedereen kan ervaren wat structuur voor je kan betekenen.

Hulp nodig? Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter