Je doet je best, maar het lukt je niet (of met veel moeite) om alle ballen in de lucht te houden. Je rent van hot naar her. Je bent druk met je werk, huishouden, familie en sociale contacten. Je grootste rampscenario is dat er iets onverwachts gebeurt. Helaas gebeurt dat wel. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met levensveranderende gebeurtenissen en de gevolgen daarvan.

Uit eigen ervaring

Ik was net moeder geworden. De eerste week had ik een geweldige kraamhulp. Zo een die precies weet wat jij nodig hebt. Ze leerde me de baby basics, maakte schoon, streek de was en presenteerde fantastisch opgemaakte bordjes met fruit. Helaas had ik haar maar voor een week. Zodra ze weg was, begon de CHAOS.

Ik liep als een kip zonder kop door het huis. Voedingen, slaapjes, het huishouden.  Ik had geen idee wat ik wanneer moest doen of hoe ik überhaupt dingen gedaan kon krijgen. Me-time, sporten, sociaal contact? Vergeet het maar. Mijn leven stond op zijn kop. Mijn hoofd zat vol.

Rust door ritme

Ik ben na gaan denken over een oplossing. Ik moest iets doen om mijzelf en mijn huishouden weer op de rit te krijgen. Ik ging naar de bieb, las alle boeken die ik maar kon krijgen over het onderwerp en googlede me suf. De oplossing vond ik in een boek geschreven door een voormalig kraamverzorgster. Zij adviseert een schema aan te houden om een ritme te creëren. Hierdoor geïnspireerd heb ik mijn eigen persoonlijke schema gemaakt. Ik bracht structuur aan en het werkte!!!

Je leven weer op de rit

Structuur helpt je om je hoofd helder te krijgen. Loop jij, net als ik destijds deed, als een kip zonder kop door je huis? Heb jij gebrek aan overzicht? Probeer zelf eens om een schema of planning te maken, aangepast aan jouw behoeftes en die van je gezin.  Je kunt in een Excel bestand heel makkelijk een lijstje maken van de dingen die je wilt/moet doen en wanneer je ze gaat doen.

Geef niet op

Geef niet op als het je niet direct lukt. Pas je schema aan tot dat het klopt voor jezelf. Natuurlijk ging het bij mij ook niet meteen goed. Soms schoppen externe factoren (kinderen, noodsituaties, deadlines) je planning in de war. Wees dan flexibel en pak je schema later weer op. Je zult zien dat als je je een tijdje aan je schema houdt, het vanzelf een gewoonte wordt.

Vond je deze blog inspirerend? Deel dit bericht dan, zodat iedereen kan ervaren wat structuur voor je kan betekenen.

Hulp nodig? Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter