FOBO oftewel keuzestress
Ik sta voor mijn kledingkast en heb geen idee wat ik aan zal trekken. Mijn klant van die dag vraagt zich af “moet ik dit bewaren of niet?”. Op het schoolplein hoor ik een moeder vragen “wat voor traktaties zal ik maken?” en in de supermarkt zucht een mevrouw “wat zullen we vandaag nu weer eens eten?”
In Nederland zijn we gewend aan de luxe om zelf je keuzes te kunnen maken. Zo zijn we vrij om te kiezen wat we eten, wat we aantrekken, hoe we ons huis inrichten, etc.
We staan elke dag weer voor heel veel verschillende keuze momenten. Wat smeer je op de brood? Trek je een trui aan of een shirt? Bewaren of weggooien?
Keuzestress
Als je een twijfelaar bent of liever helemaal geen keuzes maakt, heet dat tegenwoordig FOBO: Fear Of Better Options (angst om een verkeerde keuze te maken). Keuzestress dus. Perfectionisten zijn er goed in; nooit tevreden zijn, altijd op zoek naar beter.
Schuldgevoel
Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz, schrijver van het boek ‘De paradox van keuzes’ (2004), leidt een overvloed aan keuzes tot demotivatie en stress. Sommige mensen kunnen als gevolg hiervan totaal blokkeren. Maak je wel een keuze, maar twijfel je achteraf heel erg of het wel de juiste keuze was, heb je grote kans op ontevredenheid. Stel je voor dat je keuze verkeerd uitpakt, dan zit je met een schuldgevoel.
Maak het jezelf makkelijker
Soms maakt het niet uit wát je kiest, maar juist dát je kiest. Als je geen keuze maakt, blijft de kwestie door je hoofd spoken. Een uitgestelde beslissing geeft onrust en stress. Aanpakken dus! Maar hoe?
Tips om je keuzestress te beperken
Tip 1: Vraag jezelf af hoe belangrijk een specifieke keus is
Wordt je er ziek van of loopt je leven gevaar? Een onbelangrijke keuze heeft geen grote gevolgen.
Twijfel je of je die stapel tijdschriften nog moet bewaren? Stel jezelf de volgende vragen: Staat er belangrijke informatie in, die je nergens anders kan vinden? Hoe lang liggen ze er al? Ga je ze echt nog lezen? Grote kans dat deze stapel bij het oud papier kan. Weg ermee 🙂
Tip 2: Beperk bewust het aantal keuzes
Elke keer weer die vraag wat je wilt eten? Plan vaste dagen in de week waarop je bijvoorbeeld vlees, vega, soep of pasta eet: maandag-vlees, dinsdag-vega, woensdag-……. .
Je moet nog steeds kiezen, maar uit minder opties.
Tip 3: Weet dat je niet alles in de hand hebt
Hoe lang je ook over dingen nadenkt of hoe zorgvuldig je alles ook afweegt, er zijn altijd factoren of gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt.
Tip 4: Kijk niet terug
Kwel jezelf niet door terug te kijken. Je hebt een beslissing genomen die op dat moment voor jou de beste was. Misschien kan het wel groter, beter of mooier, maar de kans is groot dat dat alleen maar kan met de kennis die je achteraf hebt. Jij hebt je best gedaan en dat is goed genoeg!
Vond je deze blog inspirerend? Deel het dan, zodat iedereen kan ervaren wat structuur voor je kan betekenen.
Hulp nodig? Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.