Leef opgeruimd

(Priori)tijd voor jezelf

Tijd kun je niet ‘verliezen’, ook al voelt dat soms wel zo. Het gaat vaak samen met het gevoel dat je nergens aan toe komt. Als je dit vaak hebt, doe je er goed aan om het kalmer aan te doen en eens stil te staan bij de keuzes die je maakt en de wijze waarop je je tijd invult.

Tijd kan je ook niet ‘maken’, er zitten altijd maar 24 uur in een dag. Wat je wel kunt doen, is invloed uitoefenen op hoe je jouw tijd zo efficiënt mogelijk benut. Dit doe je door je taken inzichtelijk te maken, prioriteiten te stellen en een agenda bij te houden.

Me-time

Het belangrijkste dat je kunt plannen in jouw agenda is me-time, tijd voor jezelf.  Natuurlijk is dat lastig, zeker als je heel veel ballen in de lucht hebt te houden, maar denk er eens aan wat er gebeurd als jij opbrandt? In het ergste scenario belandt jij in een burn-out en heb je nergens energie meer voor. Me-time is broodnodig om jezelf weer op te laden, om opgewassen te kunnen zijn tegen de dag en om rust te krijgen in je hoofd.

Van niets doen wordt je productiever

Rust nemen is essentieel om zowel je productiviteit als je creativiteit te bevorderen, zo stelt Alex Soojung Kim Pang, wetenschapper aan de universiteiten van Stanford en Oxford, in zijn boek “Rest: Why You Get More Done When You Work Less”. Dus door ontspanning krijg je meer goede ideeën en krijg je meer voor elkaar met minder inspanning. Geweldig toch!

Actief niets doen

Nu is niet de bedoeling dat je op de bank gaat hangen om televisie te kijken of dat je een spelletje op je tablet of telefoon gaat doen. Daar rust je hoofd namelijk niet van uit. Écht uitrusten doe je pas, als je je brein de kans geeft om uit te rusten en dat doe je door actief niets te doen. Denk hierbij aan sporten of bijvoorbeeld mediteren. Doe het buiten in de natuur voor nog meer effect.

Zelf doe ik actief niets door te gaan wandelen met mijn hond. De ene keer wat langer dan de andere keer, dat hangt af van mijn agenda (en het weer, ik ben niet bang voor een druppel regen, maar een stortbui……). Lekker buiten zijn, verstand op nul, blik op oneindig. Zo ben ik actief bezig en maak ik mijn hoofd leeg. De hond vind het trouwens ook heel fijn 🙂

En wat blijkt? Na zo’n wandeling zit ik vaak vol met nieuwe ideeën of schiet ineens dé oplossing voor een probleem tevoorschijn. Door mijn hoofd rust te geven, kan ik er weer tegenaan. Het werkt!

Wees lief voor jezelf

“Make yourself a priority. At the end of the day, you are your longest commitment.”

 

Vond je deze blog inspirerend? Deel het dan, zodat iedereen kan ervaren wat structuur voor je kan betekenen.

Hulp nodig? Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter