Leef opgeruimd

Döstädning* – Opruimen voor je doodgaat

De eerste keer dat hiervan hoorde vond ik het nogal luguber klinken. Daar wil je toch helemaal nog niet over nadenken of mee bezig zijn!, was mijn eerste reactie. Maar mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en omdat het over opruimen ging, besloot ik dat ik er meer over moest weten. En hoe meer ik mij erin verdiepte, hoe logischer het klonk.

Eigen regie

Het enige zekere in dit leven is de dood. Als er iemand overlijdt is er genoeg te regelen: spullen uitsorteren, huis leeghalen, wie erf wat. Geen leuke taken, maar het moet wel gebeuren en soms nog onder tijdsdruk ook.

Zelf opruimen voor je dood gaat heeft voordelen:

  • Je houdt zelf de regie over wat er met jouw spullen gebeurt.
  • Je bespaart je naasten het maken van moeilijke beslissingen.
  • Je zadelt niemand op met de last van jouw nalatenschap.
  • Je voorkomt ruzies over ‘wie’ ‘wat’ wil erven.

Van schrijfster Renate Dorrestein stond 3 weken voor haar dood een interview in BN DeStem. Ze was ernstig ziek en besloot haar leven op te ruimen. Aanvankelijk om het haar man makkelijk te maken. “Ik wilde niet dat hij zich na mijn overlijden rot moest zoeken naar allerlei papieren en bij elke voorwerp of schrijfsel denken: wat had Renate hiermee gewild?” en “Ik vond het louterend, heerlijk. Het is fijn om een heleboel oude ballast weg te gooien, het geeft vrijheid.”

Waar begin je?

Begin eens met kritisch kijken naar je spullen. Vraag jezelf af: wordt iemand er gelukkiger van als ik dit bewaar? Blijf niet te lang vasthouden aan dingen die toch niemand wil. Ga er niet zomaar van uit dat iemand die mooie vaas of dierbare ketting wil hebben, maar vraag het diegene, het antwoord kan je verrassen. Iemand die je dierbaar is, erft graag iets moois van je. Maar niet alles.

Wacht niet tot je doodgaat

Je bepaalt zelf wanneer je begint met opruimen, maar realiseer je dat het voor jezelf een stuk makkelijk gaat als je nog gezond van lijf en leden bent. Iets om over na te denken.

Vond je deze blog inspirerend? Deel dit bericht dan, zodat iedereen kan ervaren wat structuur voor je kan betekenen.

Hulp nodig? Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

* uit het Zweeds: Dö betekent ‘dood’ en städning betekent ‘opruimen’.

Laat een reactie achter